15_02
15_03-cropped
15_04-cropped
15_06b
15_05-cropped
15_01-cropped
15_07-cropped

SUSTAINABLE DESIGN OF BALMAIN RESIDENCE

client Private Client

 

Key features:

Demonstrative of KI STUDIO’s multi-disciplinary, integrated approach to our living environments, this sensitive and creative alteration and addition to an existing terrace within a Heritage Conservation Zone in Balmain overlooking Mort Bay and North Sydney, has produced delightful responses from residents, visitors and alike. Whilst maintaining the heritage street facade, the interior has been completely transformed into an open plan that captures natural light, ventilation and views of the surroundings. Indoor/outdoor spaces interplay with the built form, creating a seamless, varied journey of flowing spaces, from the entrance to the rear courtyard, and opening up to the north side towards the visual accent of a green wall and a water feature, all very “Zen” in simplicity and character.
Key environmental initiatives incorporated into the design included vertical gardens, planted green roof strip, rain water recycling, solar power, cross and vertical ventilation, passive solar energy, natural illumination, and LED lighting.

  • Client - Private Client
  • Date Completed - Completed 2011
  • Expertise - Building Design / Landscape Architecture